STÍLUSOK, KORSZAKOK, ÁTMENETEK

2024. október 11–12

Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet, Bartók terem

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.

 

Konferenciafelhívás 

A zenei stílus fogalma és a stílus alapján történő korszakolás évszázadok óta meghatározza a zenetörténetről való gondolkozást. Bár az irodalomtudomány és a művészettörténet nyomán a 20. század utolsó negyedében a zenetudományban is végbement posztmodern fordulat óta jól tudjuk, hogy a stílusok és korszakok nem a priori kategóriák, hanem éppenséggel a zenéről és a zenetörténetről való gondolkozás folyamán felépített, nagyon is sérülékeny és változékony konstrukciók, a stílus és a korszak fogalmai továbbra is jelentőséggel bírnak abban, ahogyan zeneművekről, zeneszerzőkről és ezek összefüggéseiről gondolkozunk és beszélünk. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy még a kortárs zene jelenségeit is gyakran stílus- és korszakkategóriákban igyekszünk értelmezni.

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 21. tudományos konferenciája a stílusértelmezés, a korszakolás és – ami ezzel természetszerűleg együtt jár – az átmenetek, vagyis a stílusváltások és a korszakhatárok problematikáját állítja középpontba. A tanácskozásra bárki jelentkezhet; olyan húszperces előadásokat várunk, amelyek – a zenei múlt és jelen bármely időszakát vagy repertoárját érintően – a stílusok, korszakok és átmenetek kérdéskörét világítják meg a zenetörténet-írásban, a zenekritikában, a zeneelemzésben vagy a zeneoktatásban. Különösen biztatjuk a jelentkezőket a kortárs repertoár vizsgálatára: van-e a zenében modern, posztmodern és poszt-posztmodern, és ha igen, mi az?

A jelentkezőktől azt kérjük, hogy a nevüket, email címüket, affiliációjukat, valamint előadásuk tervezett címét és rövid tartalmi kivonatát tartalmazó Word-dokumentumot 2024. május 31-ig küldjék el az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. A jelentkezéseket a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnöksége bírálja el, és az eredményről minden jelentkezőt 2024. június 30-ig értesít.

 

Budapest, 2024. március 21.

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnöksége