MODELL ÉS INSPIRÁCIÓ

a 60 éves Vikárius László tiszteletére

2022. október 6–8.

Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Bartók terem

Budapest, I. Táncsics M. u. 7.

 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság – a BTK Zenetudományi Intézettel és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködve – zenetudományi konferenciát rendez az idén 60 esztendős Vikárius László tiszteletére. Az ünnepelt a Társaság életében és mindkét intézmény működésében évtizedek óta meghatározó szerepet játszik: 2007-től 2016-ig ő töltötte be a Társaság elnöki tisztségét, 2005 óta vezeti a Bartók Archívumot, 2016-os elindulása óta főszerkesztője az Intézet közreadásában megjelenő Bartókösszkiadásnak, a Zeneakadémia Zenetudományi Tanszékének pedig 1996-tól oktatója, jelenleg egyetemi tanára, valamint az intézmény zenetudományi doktori programjának vezetője.

Vikárius László kutatási témái mind történetileg, mind módszertanilag széles spektrumot ölelnek fel: a középkortól a reneszánszon és a kora barokkon át Bartókig, valamint a zeneelmélettől a forráskutatáson és közreadáson át a stíluselemzésig, a hatás- és recepciótörténetig. A konferenciára olyan 20 perces előadásokat várunk, amelyek az ünnepelt kutatási témáihoz kapcsolódnak.

A jelentkezéseket 2022. június 1-ig várjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címre. A jelentkezésnek tartalmaznia kell az előadás címét és egy legfeljebb 250 szóból álló tartalmi kivonatot (lehetőleg Word formátumban). A témajavaslatokat a Társaság elnöksége elbírálja és az eredményről 2022. június 30-ig valamennyi jelentkezőt értesíti.


Budapest, 2022. március 30.


A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnöksége