ZENETÖRTÉNETEK BUDAPESTRŐL

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából

2023. október 5–6.

Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet, Bartók terem

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.

 

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság a főváros zeneéletével foglalkozó konferenciát szervez. Olyan előadásokat várunk, amelyek a város legkülönfélébb zenei tereinek történetét a zenei mindennapok és ünnepek oldaláról tárják fel, közelképbe hozva a főváros zenei életét formáló „ikonikus” zeneszerzők és előadóművészek (hazaiak és külföldiek, rezidensek és vendégek) mellett a város zenei helyszíneit és intézményeit benépesítő és használó városlakókat is: zenészeket és közönséget egyaránt.

Különös érdeklődéssel várunk ezért olyan előadásokat, amelyek az alábbi témák egyikéhez kapcsolódnak: a zenészek kapcsolati hálója, a zenésztársadalom formális és informális kapcsolódási pontjai a fővárosban; a város zenei intézményeinek működése a mindennapokban, különös tekintettel az egyes színterek közötti átfedésekre (pl. több helyen működő zenészek); a város ünnepei mint a különböző típusú intézmények, színterek, zenei repertoár és közönség találkozásának alkalmai; az ünnepek zenei reprezentációja; a közönség befolyása a budapesti zeneélet nyilvános és félnyilvános színtereinek működésére és repertoárjára; a fővárosi zenei ízlés és zenefogyasztási szokások változása.

Budapest zenetörténetének megírása a magyar zenetudomány egyik nagy adóssága. A város fontosabb zenei intézményeinek monográfiái ugyan elkészültek, de még ezek esetében is bőven maradt feldolgozatlan forrás. A színterek sokaságával pedig csak a legutóbbi évek kutatásai szembesítettek. A felfedezésre és értékelésre váró anyagmennyiség tehát hatalmas. Évfordulós konferenciánk ezen a helyzeten próbál változtatni a konferencia előadóinak Budapest zenei múltja feltárása érdekében tett önkéntes közös erőfeszítése által.

Konferenciánkra éppen ezért a zenetudomány minden területéről várunk 20 perces előadásokat, de örömmel fogadunk interdiszciplináris és műfajközi kutatásokat is, melyek a zenei élet határterületeit vizsgálják. Jelentkezni 2023. június 1-jéig lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen az előadás címével és legfeljebb 250 szóból álló tartalmi kivonatával, amelyeket az előadó nevét és affiliációját is tartalmazó Word-file-ban várunk. A jelentkezéseket a Társaság elnöksége 2023. június 30-ig elbírálja és döntéséről valamennyi jelentkezőt értesíti.

Budapest, 2023. április 25.

            A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnöksége