A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság (angolul: Hungarian Musicological Society) 1993-ban alakult meg. Célja a magyar zenetudomány és zenekritika szakmai érdekeinek képviselete minden erre alkalmas fórumon, valamint zenetudományi programok szervezése. A Társaság szakmai rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat szervez, könyveket jelentet meg, tudományos és ismeretterjesztő tevékenységet folytat. Kiadja a negyedévente megjelenő Magyar Zene folyóiratot.

 

 


 

Konferencia

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 18. tudományos konferenciája

 

ZENEKRITIKA ÉS ZENEI ISMERETTERJESZTÉS

 

2021. október 8–9.

Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Zenetudományi Intézet Bartók terem

 

Részletek

Magyar Zene

2020/1. szám

 

Tovább az archívumba

 


 

Társaságunk hírei

 • A Kroó György-díj és -plakett díjazottjai 2021-ben

  2021. október 9-én délután a Zenetudományi Intézetben immár negyedik alkalommal adták át a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Kovács Sándor zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, a Kroó György-plakettet Szabó Ferenc János zongoraművész, zenetörténész, a Zeneakadémia docense és a Zenetudományi Intézet kutatója kapta.

 • Az MZZT 2021. évi konferenciája: Zenekritika és zenei ismeretterjesztés

  Társaságunk 2021. október 8-án és 9-én tartotta meg 18. tudományos konferenciáját  Zenekritika és zenei ismeretterjesztés címmel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Bartók termében (Budapest I., Táncsics M. u. 7.).

 • Közgyűlés és alapszabály-módosítás (2021)

  A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2021. október 7-én a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Bartók termében megtartotta éves közgyűlését, melyen az alapszabály módosítását is elfogadták.

  Az új alapszabály megtekinthető itt.

 Összes hír


 

Partnereink hírei

 • Kelemen Éva: Az járt oda, aki kottát is tudott olvasni

  Megjelent Kelemen Éva Az járt oda, aki kottát is tudott olvasni című kötete, amely a Zeneműtár történetének első évtizedeit dolgozza fel részben önálló tanulmányok, részben a tár akkori munkatársaival készített oral history-interjúk formájában.

 • Liszt műveit tartalmazó új facsimile kötet

  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiadásában, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatócentrum közreműködésével 2020 júliusában Liszt műveit tartalmazó új facsimile kötet jelent meg angol nyelvű tanulmányokkal, Newly Discovered Treasures: Unknown Manuscripts of Published Works by Liszt címmel.

 • Konferencia-felhívás – 2021, Bonn

  A német Gesellschaft für Musikforschung XVII. Nemzetközi Kongresszusára a járványhelyzet miatt elhalasztott időpontban, 2021. szeptember 28október 1. között kerül sor Bonnban Zenetudomány Beethoven után címmel.

Összes hír