Október 12-én este a Zenetudományi Intézetben immár hetedik alkalommal adtuk át a Társaságunk szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Eckhardt Mária zenetörténész, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont korábbi vezetője, a Kroó György-plakettet Biró Viola zenetörténész, a Zenetudományi Intézet kutatója kapta.

Mindkét díjat zenei tárgyú kutatói, kritikusi, oktatói, illetve ismeretterjesztő tevékenység elismerésére alapítottuk 2018-ban. Kroó György (1926–1997), aki meghatározó szerepet játszott Társaságunk alapításában, mind a négy a felsorolt területen egyaránt kiemelkedő tevékenységet fejtett ki. A díjat a Társaság elnöksége évente két kategóriában ítéli oda: 40. életévüket már betöltött személyeknek Kroó György-díj, a 40. évüket még be nem töltött személyeknek Kroó György-plakett adományozható. Az elismeréseket az MZZT elnöke, Kerékfy Márton adta át a Társaság éves konferenciájának keretében.

A díjátadót követően ünnepi hangversenyre került sor, amellyel Társaságunk három, az idén 90 éves tiszteleti tagját, Földes Imrét, Hamburger Klárát és Somfai Lászlót köszöntöttük. Tatai Nóra (ének) és Szabó Ferenc János (zongora) – kapcsolódva a „Stílusok, korszakok, átmenetek” című konferencia témájához – stílusjátékokból és stílusparódiákból állította össze műsorát, amelyen Mozart és Muszorgszkij egy-egy ritkán hallott dala mellett Alfredo Casella A la maniere de… című zongoraciklusa, valamint mai magyar szerzők, Megyeri Krisztina, Tornyai Péter és Balogh Máté dalai hangzottak el.