2023. október 6-án délután a Zenetudományi Intézetben immár hatodik alkalommal adtuk át a Társaságunk szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Lampert Vera zenetörténész, a Kroó György-plakettet Riskó Kata népzenekutató, a Zenetudományi Intézet kutatója kapta.

Mindkét díjat zenei tárgyú kutatói, kritikusi, oktatói, illetve ismeretterjesztő tevékenység elismerésére alapítottuk 2018-ban. Kroó György (1926–1997), aki meghatározó szerepet játszott Társaságunk alapításában, mind a négy a felsorolt területen egyaránt kiemelkedő tevékenységet fejtett ki. A díjat a Társaság elnöksége évente két kategóriában ítéli oda: 40. életévüket már betöltött személyeknek Kroó György-díj, a 40. évüket még be nem töltött személyeknek Kroó György-plakett adományozható. Az elismeréseket az MZZT elnöke, Kerékfy Márton adta át a Társaság éves konferenciájának keretében.

A díjátadót Szöllőssi Kata (hegedű), Kiss Csongor (gordonka) és Farkas Lili (zongora) zeneakadémiai hallgatók hangversenye követte, amelyen Dvořák g-moll zongoratriója (op. 26) hangzott el.