2021. október 9-én délután a Zenetudományi Intézetben immár negyedik alkalommal adták át a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság szakmai elismeréseit. A Kroó György-díjat Kovács Sándor zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, a Kroó György-plakettet Szabó Ferenc János zongoraművész, zenetörténész, a Zeneakadémia docense és a Zenetudományi Intézet kutatója kapta.

Mindkét díjat zenei tárgyú kutatói, kritikusi, oktatói, illetve ismeretterjesztő tevékenység elismerésére alapították 2018-ban. Kroó György (1926–1997), aki meghatározó szerepet játszott a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság alapításában, mind a négy felsorolt területen kiemelkedő tevékenységet fejtett ki. A díjat a Társaság elnöksége évente két kategóriában ítéli oda: 40. életévüket már betöltött személyeknek Kroó György-díj, a 40. évüket még be nem töltött személyeknek Kroó György-plakett adományozható. Az elismeréseket az MZZT elnöke, Kerékfy Márton adta át a Társaság éves konferenciájának keretében.

A díjátadót Farkas Katalin (hegedű), Scholz Anna (gordonka) és Kéry Tamás (zongora) hangversenye követte, amelyen Gárdonyi Zoltán 1937-ben komponált, sokáig elfeledett, de a közelmúltban újrafelfedezett II. hegedű-zongoraszonátája és Dohnányi Ernő b-moll gordonka-zongoraszonátája hangzott el.

A díjazottak laudációja, illetve a díjátadóról készült videófelvétel itt érhető el.