A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság (angolul: Hungarian Musicological Society) 1993-ban alakult meg. Célja a magyar zenetudomány és zenekritika szakmai érdekeinek képviselete minden erre alkalmas fórumon, valamint zenetudományi programok szervezése. A Társaság szakmai rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat szervez, könyveket jelentet meg, tudományos és ismeretterjesztő tevékenységet folytat. Kiadja a negyedévente megjelenő Magyar Zene folyóiratot.

 

 

  

Támogatóink

 

Társaságunk a Magyar Zenei Tanács
teljes jogú tagja

      

 

 

GDPR

Közérdekű adatok

 

 

Hírek

 

 

1 %-os támogatás

 

Társaságunk a 2019-es évben a SZJA felajánlásokból 54 964 Ft támogatást kapott. Köszönjük támogatóinknak, hogy Társaságunk részére ajánlották fel adójuk 1%-át.

 

 

 

Konferencia-felhívás – 2021, Bonn

 

A német Gesellschaft für Musikforschung XVII. Nemzetközi Kongresszusára a járványhelyzet miatt elhalasztott időpontban, 2021. szeptember 28október 1. között kerül sor Bonnban Zenetudomány Beethoven után címmel. Előadók jelentkezését 2021. január 31-ig várják a szervezők. A kongresszus munkanyelvei: német és angol.

 

Részletes konferencia-felhívás

 

 

 

A Kroó György-díj és -plakett díjazottjai 2020-ban

 

Társaságunk 2018-ban díjat alapított zenei tárgyú kutatói, kritikusi, oktatói vagy ismeretterjesztő tevékenység elismerésére. A díjat a Társaság alapításában meghatározó szerepet játszó Kroó Györgyről (1926–1997) neveztük el, akinek tevékenysége a felsorolt négy területen egyaránt kiemelkedő volt.
A díjat a Társaság elnöksége két kategóriában ítéli oda. A díj kiadásának évében 40. életévüket már betöltött személyeknek Kroó György-díj, a 40. évüket még be nem töltött személyeknek Kroó György-plakett adományozható.
2020-ban a Kroó György-díjat Sas Ágnes, a Kroó György-plakettet Kerékfy Márton kapta. Az elismeréseket a Társaság elnöke, Kerékfy Márton, illetve Péteri Lóránt elnökségi tag adta át a Társaság éves konferenciájának keretében, október 10-én a Zenetudományi Intézetben. A díjazottakat Kim Katalin és Péteri Lóránt laudálta. Az eseményt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Facebook-oldalán élőben közvetítették.

 

Képek a díjátadóról: Sas Ágnes átveszi a Kroó György-díjat; Kerékfy Márton átveszi a Kroó György-plakettet

Laudációk: Sas Ágnes, Kerékfy Márton

 

 

 

Az MZZT 2020. évi konferenciája: Átirat, átdolgozás, feldolgozás

 

Társaságunk 2020. október 9-én és 10-én tartotta meg 17. tudományos konferenciáját  Átirat, átdolgozás, feldolgozás címmel, a járványhelyzetre való tekintettel online, a Zoom rendszerében. Az idei Kroó György-díj és Kroó György-plakett átadására és a kamarazenei koncertre viszont a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Bartók Termében került sor (Budapest I., Táncsics M. u. 7.) 2020. október 10-én 17 órától. A programot a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Facebook-oldalán élőben közvetítettük.

 

Meghívó a programmal

Programfüzet

Koncertismertető

Részletes konferencia-felhívás

 

 

 

Közgyűlés

 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2020. szeptember 17-én megtartotta éves közgyűlését.

 

 

 

Liszt műveit tartalmazó új facsimile kötet

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiadásában, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatócentrum közreműködésével 2020 júliusában Liszt műveit tartalmazó új facsimile kötet jelent meg angol nyelvű tanulmányokkal, Newly Discovered Treasures: Unknown Manuscripts of Published Works by Liszt címmel.

 

Bővebben

 

 

 

Kelemen Éva:  Az járt oda, aki kottát is tudott olvasni

 

Megjelent Kelemen Éva Az járt oda, aki kottát is tudott olvasni című kötete, amely a Zeneműtár történetének első évtizedeit dolgozza fel részben önálló tanulmányok, részben a tár akkori munkatársaival készített oral history-interjúk formájában.

 

A kötet ismertetője

 

 

 

Megjelent: Modèles naturels et scénarios imaginaires...

 

Megjelent a Modèles naturels et scénarios imaginaires dans les œuvres de Peter Eötvös, François-Bernard Mâche et Jean-Claude Risset [Természeti modellek, képzeletbeli forgatókönyvek Eötvös Péter, François- Bernard Mâche és Jean-Claude Risset műveiben] című, francia nyelvű tanulmánykötet.

 

A tanulmánykötet ismertetője

Tartalomjegyzék

 

 

 

Maurizio di Savoia  – Konferencia-felhívás, Torino

 

A Nemzetközi Zenetudományi Társaság (IMS) konferenciát rendez Maurizio di Savoia (1593–1657): Cardinale, principe e mecenate tra Roma e Torino címmel 2021. június 35. között Torinóban.

Előadók jelentkezését 2020. szeptember 30-ig várták a szervezők.

 

Részletes négynyelvű (IT, EN, FR, ES) konferencia-felhívás

 

 

 

Authentic, Fake or Mistaken Identity? – Konferencia-felhívás, Szlovénia

 

A Szlovén Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete nemzetközi konferenciát hirdet Authentic, Fake or Mistaken Identity? Creation, Recreation, Deception and Forgery in Music and the Related Arts címmel, melyet 2021. október 21-22-én tartanak Ljubljanában.

Jelentkezési határidő: 2020. augusztus vége.

 

Részletes konferencia-felhívás

 

 

 

A Kroó György-díj és -plakett díjazottjai 2019-ben

 

Társaságunk 2018-ban díjat alapított zenei tárgyú kutatói, kritikusi, oktatói vagy ismeretterjesztő tevékenység elismerésére. A díjat a Társaság alapításában meghatározó szerepet játszó Kroó Györgyről (1926–1997) neveztük el, akinek tevékenysége a felsorolt négy területen egyaránt kiemelkedő volt.
A díjat a Társaság elnöksége két kategóriában ítéli oda. A díj kiadásának évében 40. életévüket már betöltött személyeknek Kroó György-díj, a 40. évüket még be nem töltött személyeknek Kroó György-plakett adományozható.
2019-ben a Kroó György-díjat Vikárius László, a Kroó György-plakettet Kusz Veronika kapta. Az elismeréseket a Társaság korábbi elnöke, Mikusi Balázs adta át a Társaság éves konferenciájának keretében, október 12-én a Zenetudományi Intézetben.

 

Kusz Veronika laudációja

Vikárius László laudációja

 

 

 

Erkel-műhely     Kamarakiállítás

 

Erkel-műhely címmel kamarakiállítás nyílt a Hymnusz megzenésítése 175. évfordulója alkalmából az MTA BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában (1014 Budapest, Táncsics M. u. 7.)

 

A kiállításról

 

 

 

Magyar zene és képzőművészet Időszaki kiállítás

 

Az MTA BTK ZTI Zenetörténeti Múzeuma fennállásának 50. jubileuma alkalmából időszaki kiállítás nyílt 2019. május 16-án Magyar zene és képzőművészet - Válogatás a Zenetörténeti Múzeum gyűjteményéből címmel a múzeum 1. termében.  A kiállítás kurátora Borz Zsófia.
Helyszín:MTA BTK Zenetudományi Intézet (Budapest, I. Táncsics Mihály utca 7.)

 

A kiállításról

 

 

 

1 %-os támogatás 2017-ben

 

Társaságunk a 2017-es évben a SZJA felajánlásokból 61 822 Ft támogatást kapott. Köszönjük támogatóinknak, hogy Társaságunk részére ajánlották fel adójuk 1%-át.

 

 

 

Rákóczi-induló  – Virtuális kiállítás

 

A Rákóczi-induló történetét és a Zeneműtár gyűjteményében fellelhető legfontosabb feldolgozásait mutatja be az OSZK új virtuális kiállítása. A honlap az ismertetett feldolgozások digitális másolatának ingyenes letöltését is lehetővé teszi.

 

Virtuális kiállítás az OSZK honlapján

 

 

 

1 %-os támogatás 2016-ban

 

Társaságunk a 2016-os évben a SZJA felajánlásokból 61 606 Ft támogatást kapott. Köszönjük támogatóinknak, hogy Társaságunk részére ajánlották fel adójuk 1%-át.

 

 

 

Zenetudományi források digitális gyűjteménye

 

 A CCARH (Center for Computer Assisted Research in the Humanities at Stanford UniversityDigital Resources for Musicology néven weboldalt hozott létre, ahol a zenetudományi forrásokat gyűjtik össze. A gyűjtemény bővítéséhez bárki hozzájárulhat.

 

 

 

Magyar zenei folyóiratok digitális gyűjteménye

 

 Az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoportjának gondozásában hozzáférhetővé vált a világhálón a Magyar Zenei Folyóiratok Digitális Adatbázisa, mely jelenleg még nem teljes ugyan, de intenzív bővítés alatt áll. Az adatbázis célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az 1900 és 1956 között megjelent magyar zenei folyóiratokat.

 

Magyar Zenei Folyóiratok Digitális Adatbázisa

 

 

 

Közgyűlés

 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2016. február 27-én megtartotta éves közgyűlését.

Az éves tagdíjak összege nem változott:

 

  egyén házaspár
dolgozó 4.000 Ft 6.500 Ft
nyugdíjas, diák 3.000 Ft 4.500 Ft

 

 

 

1 %-os támogatás 2015-ben

 

Társaságunk a 2015-ös évben a SZJA felajánlásokból 86 543 Ft támogatást kapott. Köszönjük támogatóinknak, hogy Társaságunk részére ajánlották fel adójuk 1%-át.

 

 

 

Magyar Zene archívum

 

Honlapunkon már elérhető a Magyar Zene folyóirat legutóbbi évfolyamainak archívuma.

 

 

 

Erkel-honlap

 

Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójához kapcsolódva az Országos Széchényi Könyvtár Erkel-honlapot indított, amely egyaránt szeretné kiszolgálni a szűkebb szakma és a nagyközönség igényeit.

A honlap tudományos részének középpontjában egy online műjegyzék áll, amely nem csupán az utóbbi évtizedek felfedezéseit hivatott integrálni, de a jövőbeli kutatások új eredményeivel is folyamatosan frissíthető lesz. Digitális fotók formájában maguk a források is elérhetővé válnak. A honlap ugyanakkor a szélesebb nagyközönséget is szeretné megszólítani az Erkel legismertebb műveihez kapcsolódó multimédiás anyagok és különféle érdekességek közlésével.

 

Tovább az Erkel-honlapra

 

 

 

Haydn hétszer – virtuális kiállítás

 

Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának 2009-ben megrendezett Haydn-kiállításából interneten megtekinthető, virtuális kiállítás készült.

 

Haydn hétszer