A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság (angolul: Hungarian Musicological Society) 1993-ban alakult meg. Célja a magyar zenetudomány és zenekritika szakmai érdekeinek képviselete minden erre alkalmas fórumon, valamint zenetudományi programok szervezése. A Társaság szakmai rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat szervez, könyveket jelentet meg, tudományos és ismeretterjesztő tevékenységet folytat. Kiadja a negyedévente megjelenő Magyar Zene folyóiratot.

 

 

 

 

  Támogatónk

 

 

Hírek

 

 

1 %-os támogatás

 

Társaságunk a 2016-os évben a SZJA felajánlásokból 86 543 Ft támogatást kapott. Köszönjük támogatóinknak, hogy Társaságunk részére ajánlották fel adójuk 1%-át.

 

 

 

Kedd Délutáni Zenetudomány

 

A Kedd Délutáni Zenetudomány X. sorozatának első rendezvényére 2017. október 24-én 16.30 órai kezdettel kerül sor. Zipernovszky Kornél (ELTE Bölcsészettudományi Kar) előadásának címe: Mi újat tudnak mondani a jazztanulmányok (jazz studies)?.
Az előadás helyszíne a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ligeti György épületének földszinti, 018. terme (Budapest VII. ker., Wesselényi utca 52. ).

 

A KDZ 2017. őszi félévének programja

 

 

 

Évfordulók nyomában  – konferencia

 

Az MTA BTK ZTI 20–21.Századi Magyar Zenei Archívuma 2017. október 26-án rendezi meg Évfordulók nyomában című konferenciáját az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics M. u. 7.) . Az előadásokat 18 órakor hangverseny követi, amelyen Kertesi Ingrid és Prunyi Ilona Dohnányi dalaiból és zongoradarabjaiból szólaltat meg válogatást.

 

A konferencia programja

 

 

 

"A zenei menedzselés helyzete, oktatása" – teadélután

 

A Magyar Zenei Tanács A zenei menedzselés helyzete, oktatása címmel 2017. október 26-án (csütörtökön) 15 órakor a Rózsavölgyi Szalonban tartja 14. teadélutánját. Meghívott vendégek: Ács Péter, az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezetője, a Magyar Hangversenyrendezők és Művészeti Ügynökségek Egyesülete elnöke, Gedényi Ildikó, Budapest Artists’ Management, Meczner Vera, Gradus Művészügynökség, Retkes Attila, Gramofon, Klasszikus és Jazz, V. Bálint Éva, újságíró. A beszélgetést vezeti Kovács Géza, a Magyar Rádió Zenei Együttesek ügyvezető igazgatója, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége elnöke.

 

Meghívó

 

 

 

Könyvbemutató

 

Dr. Bajnai Klára – Borsos Tibor – Simon Géza Gábor – Dr. Török Róbert A Sternberg császári és királyi udvari hangszergyár története és gramofonlemezeinek diszkográfiája című kötetének bemutatójára 2017. október 27-én, pénteken 16 órakor kerül sor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (1036 Budapest, Korona tér 1.). A szerzőkkel Bősze Ádám beszélget.

 

Meghívó

 

 

 

MZZT XIV. tudományos konferenciája

 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság Hivatásosok és műkedvelők. A zenélés intézményesülése Magyarországon a középkortól napjainkig címmel tartotta meg XIV. tudományos konferenciáját 2017. október 13–14-én az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók Termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.). A konferencia részeként október 13-án, pénteken 18:30-kor Simon Albert emlékére Rohmann Imre és Kurucz Tünde adott hangversenyt.

 

A konferencia programfüzete (PDF)

A hangverseny műsora

Részletes konferencia-felhívás

 

 

 

Konferencia-felhívás – Salzburg, 2018

 

A VdM Verzeichnis deutscher Musikfrühdrucke projekt Lasting Impressions: Music and Material Cultures of Print in Early Modern Europe címmel 2018. június 28–30. között konferenciát rendez Salzburgban. Előadók jelentkezését 2018. január 15-ig várják.

 

Konferencia-felhívás

 

 

 

Regional and Transregional Cultural Transfer, 1750–1815  –  nemzetközi konferencia, Bécs, 2017

 

Regional and Transregional Cultural Transfer, 1750–1815 címmel nemzetközi konferenciára kerül sor 2017. november 20-22. között Bécsben. A konferencia munkanyelve német és angol.

Jelentkezési határidő előadók számára: 2017. március 27.

 

Részletes konferencia-felhívás

 

 

 

Az Osztrák Zenetudományi Társaság konferenciája - Bécs, 2017. november

 

Az Osztrák Zenetudományi Társaság (ÖGMw) 2017. november 22–25. között tartja éves konferenciáját Bécsben Learning and Teaching Music címmel. A konferencia munkanyelve német és angol.

Előadók jelentkezését 2017. március 27-ig várják a szervezők.

 

Részletes konferencia-felhívás

 

 

 

Nemzetközi konferencia Belgrádban – Felhívás

 

A Szerb Zenetudományi Társaaság nemzetközi konferenciát hirdet On the Margins of the Musicological Canon: The Generation of Composers Petar Stojanović, Petar Krstić And Stanislav Binički címmel Belgrádban. A konferencia időpontja: 2017. december 1. és 2., munkanyelvei: angol és a volt Jugoszlávia utódállamainak nyelvei. Jelentkezési határidő előadóknak: 2017. augusztus 20.

 

Részletes konferencia-felhívás

 

 

 

Nemzetközi Kodály-konferencia – Budapest, 2017. december

 

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20-21. Századi Magyar Zenei Archívuma és Kutatócsoportja 2017. december 8–10. között nemzetközi Kodály-konferenciát rendez a Zenetudományi Intézet Bartók-termében (1014 Budapest, Táncsics M. u. 7.). A konferencia nyelve: angol.

Előadók jelentkezését 2017. augusztus 31-ig várják a szervezők.

 

Angol nyelvű konferencia-felhívás

 

 

 

Rákóczi-induló  – Virtuális kiállítás

 

A Rákóczi-induló történetét és a Zeneműtár gyűjteményében fellelhető legfontosabb feldolgozásait mutatja be az OSZK új virtuális kiállítása. A honlap az ismertetett feldolgozások digitális másolatának ingyenes letöltését is lehetővé teszi.

 

Virtuális kiállítás az OSZK honlapján

 

 

 

Időszaki kiállítás a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

 

Az LFZE Liszt Ferenc Emlékmúzeumban (1064 Budapest, Vörösmarty u. 35.) időszaki kiállítás nyílt Liszt Ferenc: Itáliai képek, Itália hatása Liszt életművére címmel, mely 2018. május 8-ig látogatható. 

 

A kiállításról bővebben a Liszt Múzeum honlapján

 

 

 

Zenetudományi konferencia Tallián Tibor 70. születésnapja alkalmából

 

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2016. október 14-15-én megtartotta kétnapos konferenciáját a hetvenéves Tallián Tibor tiszteletére az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók Termében.

 

A konferencia programfüzetének kivonata

 

 

 

Kiállítások Bartók Béla születése 135. évfordulóján

 

A zongorázó Bartók, valamint Bartók és kortársai címmel két új kiállítás nyílt az MTA BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában (Budapest, I. Táncsics Mihály utca 7.). A kiállítások hétfő kivételével minden nap, a múzeumi nyitvatartás idejében látogathatók.

A Zongorázó Bartók kiállítás szórólapja

A Bartók és kortársai kiállítás szórólapja

 

 

 

Zenetudományi források digitális gyűjteménye

 

 A CCARH (Center for Computer Assisted Research in the Humanities at Stanford UniversityDigital Resources for Musicology néven weboldalt hozott létre, ahol a zenetudományi forrásokat gyűjtik össze. A gyűjtemény bővítéséhez bárki hozzájárulhat.

 

 

 

Magyar zenei folyóiratok digitális gyűjteménye

 

 Az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoportjának gondozásában hozzáférhetővé vált a világhálón a Magyar Zenei Folyóiratok Digitális Adatbázisa, mely jelenleg még nem teljes ugyan, de intenzív bővítés alatt áll. Az adatbázis célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az 1900 és 1956 között megjelent magyar zenei folyóiratokat.

 

Magyar Zenei Folyóiratok Digitális Adatbázisa

 

 

 

Közgyűlés

 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2016. február 27-én megtartotta éves közgyűlését.

Az éves tagdíjak összege nem változott:
 

  egyén házaspár
dolgozó 4.000 Ft 6.500 Ft
nyugdíjas, diák 3.000 Ft 4.500 Ft

 

 

 

MZZT konferencia Komlós Katalin 70. születésnapja alkalmából

 

A  Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság megtartotta 12. tudományos konferenciáját, amely Komlós Katalin 70. születésnapja tiszteletére került megrendezésre A 18. századi zene előadóművészete, története, elmélete címmel  2015. október 9–10-én (péntek-szombat).
 

A konferencia programja

Részletes konferencia-felhívás

 

 

 

Nemzetközi szimpózium Somfai László tiszteletére

 

A 80 éves Somfai László tiszteletére About and Around Haydn & Bartók címmel nemzetközi szimpóziumot rendezett a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 2014. október 6-án, hétfőn, melyen neves amerikai, magyar és német zenetudósok tartottak előadást az ünnepelt kutatási témáiról. A tudományos üléseket követően egyrészes koncert zárta a rendezvényt.

 

Meghívó és program

 

 

 

Az MZZT XI. tudományos konferenciája

 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság Az intézményes zenetudományi kutatás Magyarországon címmel  rendezte meg XI. tudományos konferenciáját 2014. október 2-án, csütörtökön 10 órától az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében.

 

A konferencia programja

 

 

 

Az MZZT X. tudományos konferenciája

 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság A forráskutatás múltja, jelene és jövője a magyar zenetudományban címmel  rendezte meg X. tudományos konferenciáját 2013. október 4–5. között az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók Termében, a jelenleg is folyó primer kutatásokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó módszertani kérdéseket állítva középpontba.

 

Konferencia-felhívás

A konferencia programja

A péntek esti koncert programja

Az előadások tartalmi összefoglalói

 

 

 

Magyar Zene archívum

 

Honlapunkon már elérhető a Magyar Zene folyóirat legutóbbi három évfolyamának archívuma.

 

 

 

Erkel-honlap

 

Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójához kapcsolódva az Országos Széchényi Könyvtár Erkel-honlapot indított, amely egyaránt szeretné kiszolgálni a szűkebb szakma és a nagyközönség igényeit.

A honlap tudományos részének középpontjában egy online műjegyzék áll, amely nem csupán az utóbbi évtizedek felfedezéseit hivatott integrálni, de a jövőbeli kutatások új eredményeivel is folyamatosan frissíthető lesz. Digitális fotók formájában maguk a források is elérhetővé válnak. A honlap ugyanakkor a szélesebb nagyközönséget is szeretné megszólítani az Erkel legismertebb műveihez kapcsolódó multimédiás anyagok és különféle érdekességek közlésével.

 

Tovább az Erkel-honlapra

 

 

 

Haydn hétszer – virtuális kiállítás

 

Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának 2009-ben megrendezett Haydn-kiállításából interneten megtekinthető, virtuális kiállítás készült.

 

Haydn hétszer